Katarina Klingspor Ekelund reviewed in Dn

https://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/konstrecension-mentala-landskap-med-total-narvaro/

Konstrecension: Mentala landskap med total närvaro

Katarina Klingspor Ekelund är en mästare på ”slow art”.
Birgitta Rubin har sett hennes nya galleriutställning med mentala landskap.

Timescale, 75×110 cm, 2018, Material tusch på papper

Nu har jag sett tre utställningar av Katarina Klingspor Ekelund – och varje gång blivit lika lycklig. Över en osedvanlig omsorg om allt i från vald teknik till detalj- och tankearbete. Etiketten ”Slow art” stämmer sällsynt väl på hennes förhållningssätt, vare sig det handlar om tuschteckningar, väggobjekt eller skulpturer. Det handlar om långsamma, tålamodsprövande processer som kräver total närvaro.

”Nu” heter också hennes aktuella utställning på Susanne Pettersson gallery. Den domineras av nonfigurativa, småmönstrade teckningar i stora format, var och en uppbyggda av en enda snirklig linje. Sinnesstämningen och tiden påverkar såväl linjens energi som pennans tryck mot pappret och får färgen att skifta i intensitet.

Det imponerande resultatet kan ses som en slags kartor över fiktiva landskap och/eller medvetandetillstånd. Klingspor Ekelund har tidigare klippt sönder världskartor för att sedan minutiöst bygga upp dem igen – dock alltid med små förskjutningar, ”störningar”  som levandegör ytan.

Denna metod återkommer i objekten av träpanel, ”within within”. I den finaste har konstnären precist sågat ut mittenringen, färgat in denna organiska form och exakt återfört biten till sin ursprungliga plats. Jag ser en mörk tjärn, ett ”hål” med bottensug, mitt bland höjdkurvorna i en topografisk karta.

Katarina Klingspor Ekelund har sedan tidigare även visat en förhöjd känslighet inför naturen – som häromåret i verket av smörblommor, sammanpressade till en kub av ljuvaste sommarkänsla. I de nyaste 3 D-printade skulpturerna leker hon mer med naturens former, i samtidiga sammansmältningar och krockar med den moderna ”civilisationen”. Den ytliga likheten mellan den livgivande kotten och den dödsbringande granaten formar en mental sprängladdning.